Fonden Nya klassiker stöder etablerade aktörer på det finländska konstfältet och stärker deras förutsättningar att verka och utvecklas.
- stödja konstens samhälleliga ställning och betydelse genom att betona också publikens upplevelser
- uppmuntra organisationer och konstnärer som verkar inom organisationer att samarbeta gränsöverskridande mellan olika förvaltningsområden och finansieringsmodeller
- göra konstnärliga produktioner mera kostnadseffektiva genom att förlänga deras livslängd och öka publikmängden, spridningen och kunskapen om dem.
Uudet klassikot -rahasto tukee suomalaisen taiteen ja sen rahoitusjärjestelmän uudistumista. Rahoituksen erityispiirteenä on lipunmyyntitulon käyttäminen apurahan lopullisen määrän mittarina.
Vem kan söka bidrag?
Bidraget kan sökas av scenkonstsamfund som 2024 eller 2025 får verksamhetsbidrag för olika konstformer av Centret för konstfrämjande (Taike). Samfund som får festival- eller residensbidrag kan däremot inte ansöka om bidrag.
Med scenkonst avser vi teater-, cirkus- och danskonst, musik och andra konstnärliga liveframträdanden vid en viss tidpunkt inför publik enligt 1§ i Lag om främjande av scenkonst (1082/2020).
Bidraget kan inte sökas av:
- offentliga samfund
- aktörer som beviljats statsandelar för kultur
- nationella konstinstitutioner.
För vilket ändamål kan bidrag sökas?
Bidrag kan sökas för enskilda produktioner. Med produktioner avser vi en konstnärlig helhet som kan upprepas, till exempel uppförandet av ett enskilt verk, en enskild föreställning eller en serie av flera föreställningar eller förverkligandet av någon annan konstnärlig föreställning som främjar samspelet mellan konsten och publiken.
Produktionen kan vara tidigare uppförda eller en premiärföreställning. Premiären behöver inte infalla under år 2026. Bidraget kan användas till att förverkliga produktionen och för att främja den sökandes övriga verksamhet på det sätt som den sökande planerar.
Ändamålet för ett redan beviljat bidrag kan inte ändras. Bidraget kan sökas bara för en produktion, men hindrar inte att den sökande samtidigt driver också annan verksamhet.
Bidragets bredare genomslag
Produktionen ska förverkligas i samarbete med åtminstone en scenkonstgrupp eller en nationell konstinstitution inom statsandelssystemet (hit räknas också Yle/RSO).
Också andra aktörer, till exempel festivaler, kan delta i samarbetet parallellt med de ovan nämnda.
Samarbetets art eller omfattning har inte begränsats. Aktörerna kan också fritt besluta om ansvarsfördelningen och inträdesbiljetternas prissättning. Samarbetet kan handla om en samproduktion, gästföreställningar eller annan ekonomisk eller konstnärlig samverkan.
Vilken typ av bidrag kan sökas?
Bidragets slutliga storlek grundas på produktionens biljettintäkter. Med biljettintäkter avser vi bidragsperiodens försäljningsintäkter, det vill säga intäkterna från sålda biljetter efter att serviceavgifterna avdragits. Till exempel stipendier, understöd eller sponsorintäkter är inte försäljningsintäkter direkt från publiken. Föreställningar inom projektet Konsttestarna eller andra hela föreställningar som köpts av stiftelser kan inte heller räknas som försäljningsintäkter.
Bidraget delas in i en grunddel och en kalkylerad del.
- Grunddelen är 10 000–60 000 euro beroende på produktionens kvalitet och omfattning samt den sökandes förutsättningar. Grunddelen utbetalas en gång och i en rat.
- Den kalkylerade delen är lika stor som biljettintäkterna. Hela bidragsperiodens sammanlagda kalkylerade del är högst fem gånger så stor som grunddelen.
Bidragsperioden börjar den 1 januari 2026. Den sista möjliga bidragsperioden på sex månader slutar den 31 december 2030.
Utbetalning och rapportering
Grunddelen betalas första dagen i december månad efter beslutet om beviljat bidrag.
Bidragsmottagaren redovisar för de intäkter som är grund för den kalkylerade delen en gång per halvår:
- Halvårsperioden som avslutas 30 juni rapporteras under juli.
- Halvårsperioden som avslutas 31 december rapporteras under januari.
Den kalkylerade delen utbetalas första september eller första mars, förutsatt att föregående halvårsredovisning har mottagits och godkänts.
Hur söker man bidraget?
Bidraget söks elektroniskt .
Ansökan öppnar 1.9.2025 och stänger 15.9.2025 kl. 16.00. Senast i mitten av november publicerar vi alla beviljade bidrag på webbplatsen Nya klassiker. Vi meddelar alla sökande som får positivt besked direkt per e-post.
Till ansökan bifogas:
- en verksamhetsplan på högst fyra sidor
- senaste godkända bokslut och eventuell verksamhetsberättelse
- en budget som är periodiserad för varje år och där Nya klassiker-bidraget finns bland inkomsterna; bidragets storlek baseras på en realistisk uppskattning av biljett- eller försäljningsintäkter.
- ett intentionsavtal eller annan information om det planerade samarbetet och dess art.
Annat relevant material som gäller upphovspersonerna, verket och produktionen kan också bifogas till ansökan.
Hur bedöms ansökan?
Ansökningarna bedöms i en sakkunnigbehandling. I behandlingen beaktas särskilt
- den konstnärliga kvaliteten
- målsättningarnaför Nya klassiker
- produktionsplanens och budgetens trovärdighet
- regionala och språkliga aspekter
- att samarbetets villkor är rimliga för alla partner.
Observera följande:
- Produktionens premiär behöver inte äga rum under 2026, utan när som helst under bidragsperioden. Reservera tillräckligt med tid för planeringen.
- Man kan få ett nytt bidrag ur Nya klassiker också om man lyft ett bidrag för en tidigare produktion där betalningen för den kalkylerade delen fortfarande pågår. Beskriv i så fall kort i vilket skede den tidigare produktionen befinner sig och hur den förhåller sig till den produktion ni nu söker bidrag för.
- Projektet kan ha en eller flera samarbetspartner. Om avsikten är att turnera med produktionen ska det finnas en realistisk plan och tidtabell för detta.
- Målet för en turné kan också vara utomlands. I så fall berättigar biljettförsäljningen också till den kalkylerade delen, förutsatt att intäkterna kan dokumenteras på ett godtagbart sätt.